Η ΟΜΑΔΙΚΉ ΈΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΉΣ '' BLEU BLANC ROUGE D' ART '' ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.




Γράφει  ο  ΛΕΟΝΤΙΟΣ  ΠΕΤΜΕΖΑΣ



Εγκαινιάζεται  την  Πέμπτη  20  Δεκεμβρίου  2018  στις  ώρες  5 – 9 μ.μ.  και θα  διαρκέσει  έως  5  Ιανουαρίου  2019  η  ομαδική έκθεση ζωγραφικής '' Bleu blanc rouge d' Art '' που περιλαμβάνεται  στον Κύκλο Εκθέσεων Τέχνης  για την  Γαλλία  στον χώρο του ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, στην  Πλατεία  Κολωνακίου 2 στο  Κολωνάκι.

Το  νέο  δρώμενο  τέχνης  και  πολιτισμού  είναι  σίγουρο  πως  θα  φέρει μια  άλλη  πνοή  δημιουργίας  στο  χώρο  του  Συνδέσμου .

 Το  ART  ENETS  WITH  HAPPENING, PROJECT  WITH  CONCEPT  αισθάνεται  ιδιαίτερη  τιμή  που  συμπεριλαμβάνεται στους  χορηγούς επικοινωνίας  των εκθέσεων  που  πρόκειται  να  παρουσιαστούν  και  για  το  γεγονός  πως   αναφέρεται ο λογότυπος του  στην  αφίσα και στην  πρόσκληση  των  σημαντικών  εκδηλώσεων.







Για  το  concept,  την   οργάνωση  και  την  επικοινωνία  της  έκθεσης  και  του Κύκλου  Εκθέσεων  Τέχνης  για  την  Γαλλία  την  ευθύνη  έχει  ο  Δημήτρης Λαζάρου.
Η  επιμέλεια  ανήκει  στην  Γωγώ  Κολυβήρα.






Η ομαδική έκθεση ζωγραφικής  «Bleu blanc rouge d' Art» εγκαινιάζει έναν Κύκλο  Εκθέσεων  Τέχνης  αφιερωμένο  στην  Γαλλία

Περιλαμβάνει  πέντε  (5)  ομαδικές  εικαστικές  εκθέσεις  με  θέματα επηρεασμένα από  σημαντικά γεγονότα της Γαλλικής ιστορίας και τα σύμβολά της, που θα παρουσιαστούν ως εξής:

20 Δεκεμβρίου 2018 έως 5 Ιανουαρίου 2019: Bleu Blanc Rouge d’ Art

8 Ιανουαρίου έως 12 Ιανουαρίου 2019: Marianne

15 – 19 Ιανουαρίου 2019: Liberté

22 – 26 Ιανουαρίου 2019: Egalité

29 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2019: Fraternité






Οι εκθέσεις έχουν τις αιγίδες του Ελληνο – Γαλλικού Συνδέσμου, των Φίλων του Μουσείου Βορρέ και του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Στην πρώτη έκθεση 25 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα επηρεασμένα από τα χρώματα της Γαλλικής σημαίας, δηλαδή, το μπλε, άσπρο και κόκκινο χρώμα.






Η ιστορία της Γαλλικής σημαίας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Γαλλικής Πρεσβείας (https://gr.ambafrance.org), έχει ως εξής:
Στις αρχές της περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης, τα τρία χρώματα ενώθηκαν σε πρώτη φάση υπό τη μορφή μιας κονκάρδας. 
Τον Ιούλιο του 1789, λίγο πριν την κατάληψη της Βαστίλης, στο Παρίσι επικρατεί μεγάλη αναστάτωση. Ιδρύεται μια εθνοφρουρά με ξεχωριστό έμβλημα, μια δίχρωμη κονκάρδα με τα αρχαία χρώματα του Παρισιού, το μπλε και το κόκκινο.
Στις 17 Ιουλίου, ο Λουδοβίκος ο 16ος, πηγαίνει στο Παρίσι για ν’ αναγνωρίσει την νέα Εθνοφρουρά. Υψώνει την κονκάρδα με το μπλε και κόκκινο χρώμα στην οποία φαίνεται ότι ο Lafayette, διοικητής Φρουράς, προσέθεσε και το άσπρο, χρώμα των γάλλων βασιλιάδων.
Ο νόμος της 15ης Φεβρουαρίου 1794, καθιερώνει την τρίχρωμη σημαία ως εθνικό σύμβολο, διευκρινίζοντας, υπό τις παραινέσεις του ζωγράφου David, ότι η μπλε επιφάνεια έπρεπε να είναι προσκείμενη στο κοντάρι.
Κατά τον 19ο αιώνα, το άσπρο χρώμα, σύμβολο των υποστηρικτών του βασιλιά, συγκρούεται με τα τρία χρώματα, κληρονομιά της Επανάστασης. 
Η άσπρη σημαία ξαναγίνεται σύμβολο κατά την περίοδο της Παλινόρθωσης (επάνοδος στο θρόνο των έκπτωτων βασιλιάδων) αλλά ο Louis-Philippe επαναφέρει την τρίχρωμη σημαία η οποία και παίρνει τη θέση του μέχρι τότε συμβόλου ισχύος της Γαλατίας, τον Κόκορα.
Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1848, αν και η τρίχρωμη σημαία έχει υιοθετηθεί από την προσωρινή κυβέρνηση, η κόκκινη σημαία είναι εκείνη που προβάλλεται ως ένδειξη εξέγερσης στα οδοφράγματα από το λαό.
Κατά την Τρίτη Δημοκρατία, παρατηρείται προοδευτικά μια κοινωνική συναίνεση γύρω από τα τρία χρώματα.
Από το 1880, η επίδοση της σημαίας στο στρατό κατά τη διάρκεια της εορτής της 14ης Ιουλίου αποτελεί μεγάλη στιγμή πατριωτικού ενθουσιασμού.
Αν και ο κόμης του Chambord, υποψήφιος του γαλλικού θρόνου, δεν αποδέχτηκε ποτέ την τρίχρωμη σημαία, οι υποστηρικτές του βασιλιά την αποδέχτηκαν εν τέλει κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ιστορικά η τρίχρωμη Γαλλική σημαία γεννήθηκε από την ένωση, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, των χρωμάτων του βασιλιά (άσπρο) και της πόλης του Παρισιού (μπλε και κόκκινο).






Συμμετέχουν οι εικαστικοί: 

Μαίρη Αρνή /// Δέσποινα Ασλανίδου /// Μαρία Βλασερού /// Γιώργος Βούρος /// Ήβη Γαβριηλίδη /// Σοφία Δημούλη /// Δημήτρης Εμμανουήλ /// Βικτώρια Κατρή /// Βασίλειος Κομνηνός /// Μίνα Κουζούνη /// Τάσος Λίζος /// Κατερίνα Μαυρολέων /// Λίζα Βασιλάτου Μέρλιν /// Ευάγγελος Μήτσου /// Θωμάς Μιχαηλίδης /// Νίκη Μιχαηλίδου /// Μαρία Ντάρλα /// Ευδοξία Παπασάββα /// Αγγελική Παργινού Τσιώτση /// Μαρία Περδικάρη /// Ειρήνη Πετροπούλου /// Αθηνά Τζέη /// Μαίρη Τριβιζά /// Μαρία Τσιριγώτη /// Ελευθερία Χριστάκη








ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Concept – Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου

Επιμέλεια: Γωγώ Κολυβήρα
Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας
Επιμέλεια έντυπου υλικού: Ανθή Τσουβαλά
Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 5 – 9 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Δεκεμβρίου 2018 έως 5 Ιανουαρίου 2019

Facebook link της έκθεσης: https://www.facebook.com/events/215073496036324/







ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Πλ. Κολωνακίου 2
Κολωνάκι, Αθήνα
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας λόγω εορταστικής περιόδου:
21, 27, 28 Δεκεμβρίου 2018 και 3, 4 Ιανουαρίου 2019:
5 - 9 μ.μ.
Σάββατο 22, 29 Δεκεμβρίου 2018 και 5 Ιανουαρίου 2019: 12 - 4 μ.μ.
Κυριακή 23, 30 Δεκεμβρίου 2018 : 12 - 4 μ.μ.
                           
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

Σχόλια