''FRATERNITÉ ''. Η ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΈΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΎΚΛΟΥ ΕΚΘΈΣΕΩΝ ΤΈΧΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΊΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΌ ΣΎΝΔΕΣΜΟ. ΕΓΚΑΊΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΎ ΣΥΝΔΈΣΜΟΥ.
«Fraternité»
Η Ομαδική Εικαστική Έκθεση που συνεχίζει και κλείνει τον Κύκλο Εκθέσεων Τέχνης για την Γαλλία.
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019
τις ώρες 5 – 9 μ.μ. και παράλληλα θα γίνει η
κοπή της πίτας του Ελληνο Γαλλλικού Συνδέσμου στις 5:30μ.μ.
στον χώρο του ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Πλατεία Κολωνακίου 2, Κολωνάκι
Η έκθεση διαρκεί από 5 έως 9 Φεβρουαρίου 2019
Για το concept, την οργάνωση και την επικοινωνία της έκθεσης και του Κύκλου Εκθέσεων Τέχνης για τη Γαλλία την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.
Η επιμέλεια ανήκει στη Γωγώ Κολυβήρα.
Η ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Fraternité» κλείνει τον επιτυχημένο Κύκλο Εκθέσεων Τέχνης αφιερωμένο στη Γαλλία, στον οποίο πήραν μέρος πάνω από 100 σύγχρονοι εικαστικοί.
Ο Κύκλος Εκθέσεων περιλαμβάνει πέντε (5) ομαδικές εικαστικές εκθέσεις με θέματα επηρεασμένα από σημαντικά γεγονότα της Γαλλικής ιστορίας και τα σύμβολά της, που παρουσιάζονται ως εξής:
20 Δεκεμβρίου 2018 έως 5 Ιανουαρίου 2019: Bleu Blanc Rouge d’Art
8 Ιανουαρίου έως 19 Ιανουαρίου 2019: Marianne
22 – 26 Ιανουαρίου 2019: Liberté
29 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2019: Egalité
5 – 9 Φεβρουαρίου: Fraternité
Οι εκθέσεις έχουν την αιγίδα του Ελληνο – Γαλλικού Συνδέσμου, των Φίλων του Μουσείου Βορρέ και του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
Σε αυτήν την έκθεση 25 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα επηρεασμένα κι εμπνευσμένα από το ιδεώδες του Γαλλικού Διαφωτισμού, την Αδελφοσύνη.
Ο Διαφωτισμός αποτελεί σημαντικό πνευματικό κίνημα, που τοποθετείται στα τέλη του 17ου αιώνα και στις αρχές του 18ου, το οποίο οι ίδιοι οι Γάλλοι Διαφωτιστές αποκάλεσαν «Siècle des lumières», θεωρώντας εαυτούς φωτοδότες.
Ο Διαφωτισμός παρατηρήθηκε αρχικά στη Γαλλία και αργότερα στις άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και έξω απ' αυτή, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για τη Γαλλική Επανάσταση. Οι διαφωτιστές πρέσβευαν τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, αξιώνοντας αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, στους πολιτικοκοινωνικούς θεσμούς, την οικονομία, την εκπαίδευση και τη θρησκεία. Τάχθηκαν υπέρ της ατομικής ελευθερίας και εναντίον της τυραννικής διακυβέρνησης και της καταπίεσης που ασκούσε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Βασικός φορέας των νέων ιδεών που έφερε ο Διαφωτισμός ήταν η ανερχόμενη αστική τάξη που μέχρι εκείνη την εποχή παρέμενε αποκλεισμένη από το σύστημα της απολυταρχίας. Ανάμεσα στους σημαντικούς εκφραστές του Διαφωτισμού τοποθετούνται ο Βολταίρος και ο Μοντεσκιέ. Οι Διαφωτιστές Ντενί Ντιντερό, Ζαν λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ και Ζαν Ζακ Ρουσό συγκρότησαν το ιδεολογικό υπόβαθρο του Διαφωτισμού στην Εγκυκλοπαίδεια. Παράλληλα ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ διατύπωσε τη θεωρία του Κοινωνικού Συμβολαίου, προτρέποντας σε μια Ευρώπη που θα υποστήριζε τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Βασικά χαρακτηριστικά του Διαφωτισμού:
· Η σκέψη και η αμφισβήτηση είναι αρετές
· Ανεξιθρησκεία
· Υπάρχει το κίνημα της παιδείας έχουμε μια επιστροφή προς τη μάθηση. Ο άνθρωπος ήταν ανώριμος γιατί ήταν αμόρφωτος λέγεται
· Οι αριστοκράτες και ο βασιλιάς παύουν να μονοπωλούν την κοινωνική, πολιτική και καλλιτεχνική ζωή
· Το «καλό» και το «λογικό» γίνονται ισάξια
· Ελευθερία αντί απολυταρχίας, ισότητα αντί ταξικών διαφορών, επιστήμη αντί δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων, ανεξιθρησκεία αντί δογματισμού
· Η ελευθερία και η αυτονομία ισχύουν και για τη λογοτεχνία (παύει πλέον να εξυπηρετεί συμφέροντα αριστοκρατών και βασιλέων)
· Η σοφία και η εξυπνάδα είναι αρετές
· Η δημοκρατία είναι το ιδανικό πολίτευμα
· Όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν και παραμένουν ίσοι και ελεύθεροι
Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Eric Cospi // Αντώνης Αντζουλίδης // Μάγδα Αποστόλου // Μαίρη Αρνή // Κική Βουλγαρέλη // Γιώργος Βούρος // Γιούλη Βρανά // Δέσποινα Γεωργιάδη – Θεσσαλονικέως // Παλίντα Γεωργουλάκου // Καρλόττα Δάσκα // Κατερίνα Δεληγιάννη // Σοφία Κυριακού – Αγγέλα Ευθυμιάδη // Ευάγγελος Λιούγκας // Χαρά Ματζουρανάκη – Παπαγιάννη // Γιάννης Μότσης // Ελένη Μπογιατζή // Αγγελική Μπόμπορη // Σοφία Μπουντουρά // Αναστασία Ντόντη // Γιάννης Πανουτσόπουλος // Ευδοξία Παπασάββα // Σοφία Σταύρου // Μαρία Τασσοπούλου // Τρούλη Γεωργία
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Concept – Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου
email: repdla@hotmail.com // dimitriolazarou@gmail.com
Επιμέλεια: Γωγώ Κολυβήρα
Επιμέλεια video έκθεσης: Τάσος Πέτσας
Επιμέλεια έντυπου υλικού: Ανθή Τσουβαλά
Εγκαίνια: Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 5 – 9 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 5 έως 9 Φεβρουαρίου 2019
Facebook link της έκθεσης: https://www.facebook.com/events/215073496036324/
ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος
Κολωνάκι, Αθήνα
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή: 5 – 9μ.μ.
Σάββατο: 12 – 4μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου